Skaparverkstaden

Sussies och Anders kreativitet och oändliga tankebanor

© Suzanne Apelqvist

Sussies och Anders kreativa hörna

Eftersom jag har jobbat på både natt och dag sedan i mitten av januari, för att skapa en kreativ minnessida för pappa, har jag inte hunnit med att göra så mycket åt min och min sambo Anders egna sida ännu. Dessutom har jag lagt mer krut på att hjälpa andra konstnärer att få ordning på sina konstsidor.

Faktum med har jag inte haft många minuter till mitt förfogande under nästan fyra månader. Så min sida får helt enkelt vara så här enkel ett tag och mer likna ett biograf än en kreativ hörna.

Syftet med Hasses portal är att låta konsten leva vidare. Hans konst och det kreativa syskongänget som han har skapat samt andra konstintresserade. Vi hade ett kulturevenemang med bland annat konstutställning i Örnsköldsvik några dagar med start den 21 mars 2023 för att hedra pappa då det var hans födelsedag. Från början var tanken att det skulle ske i Göteborg, men planerna ändrades av förklarliga skäl.

Vi hade också planerat att ha en digital utställning, men det hanns helt enkelt inte med, då undertecknad ensam ansvarade för allt från inramningar till att förbereda och arrangera evenemanget. Det blev dock ett lyckat evenemang med både konstutställning och musikunderhållning och på gott och ont, var det mycket lärorikt inför nästa större utställning.

Jag lärde mig snabbt att jag skulle ha lyssnat på mig själv redan från början och inte försökt ta den ”enkla” vägen. Att inhandla ett gäng ramar från second hand och tro att en färdig passepartout skulle fungera var helt galet. Därmed fick det bli som det blev och jag fick använda lite provisoriska lösningar.

Anledningen till att det har varit brist på tid, beror på att vår förening lyckades få en egen stor lokal i centrala Örnsköldsvik i mars och den skulle fyllas med möbler och annat som behövs för verksamheten. Dessutom blev jag ensam med ansvaret att skaffa allt och inreda den, på grund av sjukdom. Anders och några andra killar har dock stått för musklerna och burit de tyngre grejerna. För det hade jag inte fixat själv!

Optimistisk som jag är, så trodde jag i min enfald att jag skulle hinna med att dela evenemanget med en digital sändning redan när det ägde rum. Det förstod väl de flesta att det var en omöjlig ekvation?

Jag har i alla fall filmat och fotograferat evenemanget och lokalen både under kulturveckan och jag ska bara hinna redigera det först. Nu är i alla fall lokalen tillräckligt komplett och det börjar bli lite tid över för att komma ikapp och det kommer under året bli många utställningar i vår lokal. Mer planerade.

På huvudsidan, alltså pappas minnessida, kommer det numera finnas länkar till flera konstnärssjälar från våra föreningar, samt oss syskon. I takt med att de är klara.

Detta får duga den närmaste veckan. Jag ska fokusera på att ladda upp lite konst och kanske lite snickerier som Anders har gjort. 

Här nedan har jag länkat till de två föreningarna som jag har lagt mycket energi på de senaste åren och båda ligger i linje med vad pappa brann för – mänskliga rättigheter på riktigt.

Jag har inte hunnit sätta upp en kontaktsida ännu, men ni kan nå mig på suzanne.apelqvist@aspergare.org.

Lavastenen

Lavastenen är en ideell förening för personer som har eller har haft psykiatriska diagnoser och mental ohälsa med socioekonomiska konsekvenser eller vice versa. Föreningen fokuserar på välgörande aktiviteter inom kultur, som vi ser är medicin för själen.

Föreningen registrerades i augusti 2021, för att det behövs en förening med liknande värderingar som Organiserade Aspergare, men för en större målgrupp än autister. Vi har inte riktigt kommit igång än på grund av samma byråkratiska svårigheter, som gör att det finns ett stort behov av en förening som Lavastenen. Besök oss gärna på https://lavastenen.se eller på vår Facebooksida: https://www.facebook.com/lavastenen.

Organiserade Aspergare

Organiserade Aspergare är en förening för och av autister och till skillnad från samhällets strukturer, fokuserar vi på fördelarna att vara autist och det är många. OA står för perspektivet neurodiversitet och anser att neurologiska avvikelser är en naturlig del av normal mänsklig variation.

Sedan starten av OA Västernorrland 2018, har jag varit en eldsjäl i föreningen och i Västernorrland har kommit att bli ett väldigt aktivt distrikt. Eftersom medlemmarna i Örnsköldsvik där de flesta av oss bor, har ett stort intresse för kultur såsom konst, musik, foto och film samt teater, har de flesta aktiviteter här kretsat kring det. Besök oss gärna på https://vasternorrland.aspergare.org.