av | jun 25, 2023 | Allmänt, Hemmafix

Släng inte gamla ljusstumpar. Gör nya ljus av dem. Förutom ljusstumparna behöver du

  • ljusvekar, finns att köpa här
  • två kastruller, en för vattenbadet och en till ljusstumparna.
  • en uddagaffel du inte äter med
  • något att gjuta ljusen i, till exempelvis fina små glasburkar, ett glas eller en kaffekopp

Har ljusen färg, så kan du om du vill sortera dem för att få olika färger.

Du kan fynda mycket fina uddaglas och annat på loppis. Kastrullen du smälter ljusstumpar i bör du inte ha till matlagning, så har du ingen gammal kastrull att offra så köp en sådan på loppis också.

Ljusvekar finns att köpa lite varstans. Det finns både ljusvekar i olika längder med ljuskopp i ena änden och rulle/härva där du klipper till önskad längd på veken. Det är en smaksak.

Lägg ljusen i en kastrull eller gryta och värm försiktigt ljusen över ett vattenbad pä medelvärme. Låt inte ljusen komma i konakt med vatten. Ställ ALDRIG kastrullen med ljus direkt på spisen.

Fiska upp ljusvekarna från kastrullen med en gaffel. Lägg på hushållspapper och kasta sen. Undvik att ta i vekar och ljusmassa.  Använd hushållspapper.

Har du färdigklippta ljusvekar med hållare, ställ dem i de glas/burkar/koppar du tänkt gjuta i och häll i det flytande stearinet.

Har du en rulle/härva med ljusvekegarn, klipp till ljusveken lite längre än det du tånkt gjuta i. Hellre för lång veke än för kort.

Sätt lite häftmassa i botten på burken och tryck fast veken. Lägg en glasspinne, penna eller liknande över burken och häng veken över. Häll försiktigt den smälta ljusmassan i burken. Se till att veken inte hänger ner i ljusmassan. Det finns ljusvekehållare att köpa, om man föredrar det.

Låt ditt ljus vara i cirka 12 timmar innan du använder det. Stearinet stelnar fortare än så, men låt det ändå vara.